مرکز اسناد و تحقیقات

با استفاده از اطلاعات بخش اسناد و مدارک به پژوهش­‌های بنيادی و کاربردی در زمينه معماری و شهرسازی ايران می‌­پردازد. اين پژوهش­‌ها زير‌نظر استادان دانشکده انجام می‌­گردد. نتايج اين پژوهش‌­ها برخی انتشار‌يافته و برخی در مرکز نگهداری می­‌شود.
مهمترين پروژه پژوهشی مرز «گنجنامه» فرهنگ آثار معماری اسلامی ايران است که دایره‌المعارفی درباره بناهای تاريخی دوره اسلامی در ايران است که در مجموعه­‌ای بيست و یک جلدی تنظيم شده و تاکنون 16 جلد آن انتشار پيدا کرده است. اين مجموعه به معرفی تک‌تک بناها، تاريخچه و شرح معماری آنها همراه با نقشه‌­های دقيق و عكس‌­های خوانا می­‌پردازد و امروز مهمترين مرجع مطالعات معماری اسلامی ايران محسوب می‌­شود.

طرح توسعه «مرکز اسناد و تحقیقات» دانشکده از بهمن‌ماه 1397 آغاز شد و در گام اول با اختصاص مجموعه فضاهای جدید در مجاورت کتابخانه دانشکده موقعیت مکانی مرکز تغییر کرد. پس از بازسازی و سامان‌دهی مکان جدید، مرکز اسناد و تحقیقات با آرایش فضایی تازه و افزودن فضاهایی شامل اتاق مخزن نقشه‌ها، اتاق مخزن اسلایدها، سالن پژوهش، اتاق مخزن آلبوم‌ها و سالن قرائت‌خانه طراحی و بازسازی شد. کار انتقال تدریجی اسناد و مدارک در دو مرحله در تابستان 1398 و در تابستان 1399 انجام‌ شد و در نهایت پاییز سال جاری با تامین تجهیزات و تاسیسات لازم، این مرکز با‌ امکاناتی بیشتر و در‌ فضایی تازه برای ارائه خدمات به‌ استادان و دانشجویان دانشکده و دیگر پژوهشگران آماده‌ شد. این مرکز از بیست و یکم دی ماه سال 1399 کار خود را به طور رسمی آغاز کرد.

علاقه‌مندان می‌توانند از یک‌ هفته قبل با ارسال پیامی به نشانی ایمیل اعلام شده، مدارک مورد‌نیاز، موضوع پژوهش و تاریخ و ساعت حضور خود را اعلام‌ کنند و پس از دریافت تاییدیه در موعد مقرر در سالن قرائت‌خانه مرکز حاضر شوند.

  • 1- تکنگاری (مونوگرافی): 9723 عنوان

  • 2- نقشه بنا: 14500 برگ (در بيش از 3500 عنوان)

  • 3- نقشه شهری و عکس هوائی: 550 برگ (در حدود 250 عنوان)

  • 4- اسلايد: 55000 قطعه (در بيش از 1200 عنوان)

  • 5- استفاده از رايانه‌های كتابخانه تنها جهت جستجوی كت

  • 6- فيلم و لوح فشرده: 1100 قطعه (در حدود 1100 عنوان)

با استفاده از اطلاعات بخش اسناد و مدارک این مرکز، پژوهش­‌های بنيادی و کاربردی در زمينه معماری و شهرسازی ايران صورت می‌پذیرد. اين پژوهش­‌ها اکثراً زير‌ نظر استادان دانشکده انجام می‌­گردد. نتايج اين پژوهش‌­ها برخی انتشار‌ يافته و برخی در مرکز نگهداری می­‌شود. مهمترين پروژه پژوهشی مرز «گنجنامه» فرهنگ آثار معماری اسلامی ايران است که دایره‌المعارفی درباره بناهای تاريخی دوره اسلامی در ايران است که در مجموعه­‌ای بيست و یک جلدی تنظيم شده و تاکنون 16 جلد آن انتشار پيدا کرده است. اين مجموعه به معرفی تک‌تک بناها، تاريخچه و شرح معماری آنها همراه با نقشه‌­های دقيق و عكس‌­های خوانا می­‌پردازد و امروز مهمترين مرجع مطالعات معماری اسلامی ايران محسوب می‌­شود.

پیوندها:
مرکز نوآوری دانشکده
اطلاعات اسناد موجود در مونوگرافی
اطلاعات تماس:
aarc [at] sbu.ac.ir