صفحه اصلی
عفونت روده ای  ( وبای التور)
  • 20330 بازدید

عفونت روده ای  ( وبای التور)

وبای التور

   التور يکي از بيماريهای اسهالي است که گاه بصورت حاد ظاهر مي شود و عامل آن ميکروب وبا است. علائم بيماری ناشي از سمي است که توسط ميکروب در روده باريک افراد آلوده ترشح مي شود.

علائم بيماری

   اغلب ممکن است شخصي اسهال خفيف داشته باشد و يا اصلا علامتي نداشته باشد. گاه بصورت اسهال شـديـد هـمـراه يـا بـدون اسـتفراغ بروز کرده و گاهي مانند اسهال آبکی، بدون تب و بدون زور و پيچ مي باشد. بيمار معمولا دچار عطش فراوان مي باشد.

   از دست رفتن آب و املاح بدن مي تواند به سرعت و در ظرف 4-3 ساعت سبب کم آبي شديد بدن و مرگ شود. بخصوص اگر آب و املاح از دست داده شده جبران نشود.

راه انتقال

   انتقال التور از انسان به انسان از راههای زير مي باشد:

  • تماس مستقيم:

   مي تواند بندرت از طريق دستهای آلوده، تماس با مواد دفعي و استفراغ بيماران و ملحفه ها و لوازم آلوده، ايجاد بيماری کند.

  • تماس غير مستقيم:

الف - آب آلوده به مدفوع، منابع آب حفاظت نشده مانند چاه ها، درياچه ها، استخرها، جويبارها و ...؛

ب - آشاميدني ها و خوراکيهای آلوده؛

  • تغذيه کودکان و نوزادان با بطری به جای شير مادر يک عامل خطر چشمگير برای شيرخوران است؛
  • سبزيها و ميوه های خام آلوده و يا شسته شده با آب آلوده؛
  • غذاهای پخته هم ممکن است پس از تهيه بوسيله دست يا مگس آلوده شده باشد؛
  • شير آلوده و بستني که از منابع غير مطمئن تهيه شده باشد؛

دوره پنهاني

   دوره پنهاني از چند ساعت تا پنج روز است ولي بطور معمول 2-1 روز مي باشد.

پيشگيری

  • رعايت بهداشت بهداشت فردی و اجتماعي؛
  • شستشوی دستها با آب و صابون بعد از اجابت مزاج و قبل از تهيه و خوردن غذا؛
  • استفاده از آب آشاميدني سالم ( جوشانيدن و يا ضد عفوني کردن با کلر)؛
  • عدم استفاده از آب رودخانه یا چشمه؛ حتی اگر بسیار شفاف و گوارا به نظر برسد.
  • مصرف نکردن يخ های قالبي که بصورت غير بهداشتي تهيه، توزيع و عرضه مي شود؛
  • استفاده از شير پاستوريزه و يا جوشاندن شیر به مدت 20 دقيقه؛
  • مصرف نمودن غذای پخته سرد شده، پس از گرم کردن کافی؛
  • دور نگه داشتن مواد غذايي گرم از مگس و آلودگي های ديگر؛
  • عدم مصرف انواع خوراکي های خام از دستفروشان،
  • ضد عفوني کردن سبزيجات و ميوه جات در چهار مرحله سالم سازی؛

روش سالم سازی سبزيجات و ميوه جات

   برای جـلوگـيـری از مـبـتـلا شـدن بـه بـيـماريهای انگلي و روده ای حتما بايد سبزيجات و ميوه جاتي که
 مي خواهيم بصورت خام مصرف کنيم به طريق زير سالم سازی نموده و بعد مصرف کنيم:

مرحله اول : پاکسازی

   ابتدا سبزيجات و ميوه جات را به خوبي پاک کرده، با آب تميز شستشو مي دهيم تا مواد زائد و گل و لای آن برطرف گردد.

مرحله دوم: انگل زدايي

   سـپـس آنـرا در يـک ظـرف 5 لـيـتری آب ريخته و بازاءهر ليتر 3 الي 5 قطره مايع ظرفشويي به آن اضافه
مي کنيم و قدری بهم مي زنيم تا تمام سبزيجات و ميوه جات داخل کف آب قرار گيرد. بعد از 5 دقيقه سبزيجات و ميوه جات را از روی کف جمع آوری نموده و با آب سالم شستشو مي دهيم تا تخم انگلها و باقيمانده مايع ظرفشويي پاک شود.

مرحله سوم: ضد عفوني

   برای ضد عفوني و ار بين بردن ميکروبها يک گرم ( نصف قاشق چايخوری) پودر پرکلرين را در ظرف 5 ليتری پر از آب ريخته، کاملا حل مي کنيم. سپس سبزی و ميوه انگل زدايي شده را برای مدت 5  تا 10دقيقه در محلول قرار داده، آبکشي مي کنيم. ( توضيح اينکه اگر پرکلرين در دسترس نباشد مي توانيد از هر ماده ضدعفوني کننده مجاز و استاندارد که در داروخانه ها و سوپرمارکتها يا خواربار فروشي ها وجود دارد طبق دستورالعمل آن مصرف کنيد).

مرحله چهارم: شستشو

   سبزی و ميوه ضد عفوني شده را مجددا با آب سالم مي شوييم تا باقيمانده کلر پاک شود سپس مصرف
مي کنيم.

درمان بيمار اسهالي (وبای التور)

  • پرهیز جدی از خود درمانی
  • مراجعه سریع و به موقع  به نزديکترين مرکز بهداشتي درماني يا بيمارستان محل سکونت جهت آزمايش مدفوع و دريافت بسته های پودر ORS و درمان صحيح؛
  • جبران آب از دست رفته بدن با خوردن آب زياد، سوپ، چای، مايعات ديگر و محلول ORS ؛

طرز تهيه محلول ORS

   يک بسته پودر ORS که معمولا 27/5 گرمي است بايد در 4 ليوان معمولي ( يک ليتری) آب جوشيده سرد شده در يک پارچ سربسته حل گردد و در جای خنک در يخچال نگهداری گردد.

   بيمار مي تواند بعد از هر بار اجابت مزاج هر چقدر که ميل دارد از محلول ORS بخورد در ضمن بهتر است در هنگام استفاده کردن از محلول فوق حتما با يک همزن خوب هم زده شود. بيمار بايد تا قطع کامل اسهال، به مصرف ORS ادامه دهد.

افزودن نظرات